Pages

Kenali Emas

Emas adalah satu unsur logam dengan nombor atom 79 dan simbol Au. Manakala emas nama datang daripada satu Bahasa Inggeris Lama erti warna kuning , simbol itu datang daripada Huruf Latin aurum, yang bermaksud “subuh berkilat."

Pada jadual berkala unsur-unsur, emas didapati di Group 11, bersama dengan perak, tembaga, dan roentgenium, dan di Period 6 antara platinum dan raksa. Ia adalah dirujuk sebagai satu “logam peralihan." Emas mudah dibentuk,dan dikenai sebagai logam anjal. Disifatkan sebagai warna kuning, emas adalah satu daripada supaya dipanggil logam berharga, bersama dengan emas dan perak.

Diketahui dari zaman purba, bersama dengan raksa, sulfur, tembaga, perak, dan timah telah digunakan seawal 6000 BC. Barangan emas yang keemasan, sebagai contoh gelang-gelang dan cincin, serta perhiasan. Tamadun-tamadun yang menguna emas termasuk Orang-orang Mesir, Rakyat Greece, Mesopotamians, dan Orang-orang Rom.

Walaupun ramai orang mengenali emas untuk penggunaanya dalam barangan emas, hanya 65 peratus yang digunakan untuk barangan emas. Dan 25 peratus emas adalah diguna dalam aplikasi-aplikasi perindustrian Seramik, elektrik, dan aplikasi-aplikasi elektronik.

Kelebihan Membeli Emas Public Gold

Terdapat pelbagai cara bagaimana kita boleh memulakan pelaburan emas di Malaysia. 
Antaranya ialah:

1. Membeli emas di kedai Emas spt. di Poh Kong, Habib Jewel.
2. Membeli wang syiling Kijang Emas di Maybank
3. Membuka akaun pelaburan emas di UOB Bank
4. Simpanan Gold Saving Passbook di Maybank dan Public bank
5. Membeli Dinar emas Kelantan
6. Membeli syiling emas/gold bar dari Public Gold

Dari banyak2 cara pelaburan emas di atas saya memilih cara yg terakhir sekali iaitu dengan membeli syiling emas/gold bar dari Public Gold. Mengapa??
Kelebihan Emas Public Gold(PG)

1. Dijual pada Harga Pasaran dan Murah

Harga jualan emas di PG adalah mengikut pasaran dunia dan ianya berubah setiap 20 minit. Manakala harga emas di kedai2 luar spt. Poh Kong, Habib Jewel adalah di kawal oleh Federation of Goldsmiths And Jewellers Association of Malaysia (FGJAM). Harga emas PG juga murah jika dibandingkan dari kedai2 emas yg lain.

2. Jaminan Belian Semula

Untuk setiap emas yang anda beli dari PG, anda akan diberi jaminan belian semula dan prosesnya amat mudah iaitu dengan berurusan terus melalui cawangan atau mana-mana dealer PG. Emas PG tetap akan diterima walaupun kemek, tercalar atau dibuka plastik, cuma perlu disertakan bersama sijil ketulenannya.

3. 'Spread' Harga yang Rendah


Spread' adalah beza nilai antara Harga Belian anda ("We Sell" PG) dan Harga Jualan Balik Anda ("We Buy" PG). Di PG spreadnya hanyalah lebih kurang 5-6% berbanding dengan kedai2 emas di luar yang mana spreadnya hampir mencecah sehingga 25%. 

4. Boleh Membuat Booking 24 Jam Setiap Hari

Di sini kelebihannya anda boleh monitor naik turun harga emas di internet 24jam sehari, dan boleh membeli emas pada masa yg anda rasakan murah dan bebaloi cthnya pada pukul 11 malam atau 3 pagi. Anda hanya perlu sms/hubungi agent2 PG bagi membuat pembelian emas yg anda inginkan.


5. Dapat Emas Fizikal beserta Sijil Ketulenan


Setiap pembelian emas dari PG akan disertakan sijil ketelunan yg diguna pakai seluruh dunia. Jadi anda tidak perlu ragu-ragu dengan ketulenan emas apabila hendak menjualnya kerana ia boleh di jual di seluruh dunia.
 

Sample text

Share it